Reklamasjon uten forsikring

SPØRSMÅL:

Noen økonomiske spørsmål avhenger av reklamasjon fremfor forsikring når det kommer til varer man ikke har kjøpt egen forsikring på. Da blir spørsmålet et litt annet.

Har en Acer Laptop som blir 2 år gammel nå i sommer. Ingen ekstra forsikring eller lignende. Greia med den er:

a) Batteriet fungerer i 2 minutter før det dør ut. (men tar jeg ikke feil, så pleier batterier å ha spesielle garanti/reklamasjonsvilkår?)

b) Brenneren fungerer ikke. Enten får jeg feilbrenning før den får startet, eller så får jeg en musikk-cd som høres helt merkelig ut.

Går vel på reklamasjon? Har ikke garanti lenger (tror det var 1 år), men bør vel gå på reklamasjonen? Hvordan er det med teknologiske dippedutter som ofte ikke er ment å vare veldig lenge?

SVAR:

ALT som selges uten detaljerte avtaler har enten 2 eller 5 års reklamasjon i henhold til kjøpsloven. Garanti er noe produsenten stiller og det varierer veldig på produsent til produsent om de gjør noe med batterier. Og forsikring er noe du kanskje skulle hatt i tillegg dersom det har gått mer enn to eller fem år før det skjer noe med maskinen.

Du har en ganske spesiell sak, men du har en stor fordel. Maskinen din er ikke over 2 år. Du kan kreve reklamasjon på både batteri (selv om det er en vare som ofte regnes som forbruksvare av vanskelige produsenter) med god samvittighet. Selv på brenneren (som har kortere reklamasjon på laseren enn brenneren i seg selv) er du dekket av reklamasjonen.

Det jeg ville gjort i ditt tilfelle er å levere den inn til butikken og be om at den skal på service med batteri og laser som feil.

Du vil nok ikke få noen problemer med batteriet eller cd-rommet, hadde maskinen vært over 2 år ville du derimot fått en mye vanskeligere sak. Men dette går som sagt på reklamasjon og ikke på forsikring da dette er noe du står uten. Likefullt har du en del rettigheter som du bør vite om. Dette gjelder alt vi kjøper av teknologi og andre varer, i butikk og på nettet..

Ps; Husk tre viktige ting når du leverer den inn.

1) Be om utlånsmaskin. Du har 100% absolutt krav på en utlånsmaskin om de regner servicen for å ta mer enn 7 dager.

2) Be dem påvise feilen i butikk. Dette fordi da kan du i tilfelle «ingen feil funnet» ifra verkstedet legge ansvaret på butikken. Du forholder deg til dem og de fant feilen.

3) Be om hva den rimelige servicetiden deres er. Loven sier at du kan kreve om å få kjøpet hevet om servicen tar over «rimelig tid». Og om de sier at det er snakk om 3 uker forhold deg til det, om de sier 2mnd så er det ALT for lenge.