Alle som eier en bil må ha bilforsikring, og det er faktisk ikke lov å kjøre en bil som ikke har minst ansvarsforsikring, den billigste og minste omfattende typen bilforsikring. Det kan derimot lønne seg å ha en bedre forsikring enn dette, spesielt hvis man kjører en bil som er verdt mer enn bare noen titalls tusenlapper.
Det store spørsmålet er alltid hvor mye en typisk bilforsikring koster, men det er faktisk ikke noe fasitsvar på dette spørsmålet. Det er nemlig en hel rekke ulike faktorer som avgjør den nøyaktige prisen, som blant annet:
– Bilmerke og modell. Noen bilmerker er forbundet med høyere risiko for skade, eller et mer risikofylt kjøremønster, og disse koster naturligvis mer å forsikre. En klassisk familiebil vil altså være mye billigere å forsikre enn en typisk ungdomsbil.
– Alder på eier og andre brukere av bilen. Noen forsikringsselskaper gjør det gradvis billigere å ha forsikring ettersom man blir eldre (opp til en viss alder), mens andre selskaper har kategorier for sjåfører mellom 18-23, 23-30, og 30+. Unge sjåfører er en større risiko for forsikringsselskapet, og dermed blir det også dyrere for disse aldersgruppene å forsikre bilen sin.
– Bonus. Man opparbeider seg jo bonus ved å ha bilforsikring, og denne påvirker selvsagt prisen. Jo lenger man har bilforsikring uten å måtte bruke den, jo mer bonus får man, og jo billigere blir forsikringen.
– Hvor i landet man bor. Dersom man holder til i visse områder er det billigere å forsikre bilen sin enn andre steder, selv om ingen utenforstående har en full oversikt over hvilke områder som er billigst og dyrest.
– Kjørelengde. Kjørelengden er åpenbart en veldig stor del av utgiften på forsikringen, og man kan selv endre denne etter hvor mye man kommer til å bruke bilen.
Ettersom det er så mange ulike faktorer som avgjør hva prisen på en bilforsikring blir, er den beste måten å finne ut av det på ved å bruke en priskalkulator på nettsidene til forsikringsselskapene. Der skriver man inn registreringsnummeret på bilen, og fyller ut noen detaljer om seg selv, så får man et anslag på hva forsikringen kommer til å koste.
Det tar ikke lange tiden å bruke disse kalkulatorene hos forsikringsselskapene, og det lønner seg uten tvil å gjøre det hos minst et par-tre selskaper for å se hvor man får det beste tilbudet. Det kan nemlig være store prisforskjeller mellom de forskjellige forsikringsselskapene, og i beste fall sparer man mange tusen kroner på å bruke god tid på å sammenligne priser før man bestiller forsikring.
Hva er de ulike typene bilforsikring?
Det er tre hovedtyper bilforsikring, fra den obligatoriske ansvarsforsikringen til fullkasko. Ansvarsforsikring er den billigste bilforsikringen, og denne dekker skade på andre personer og deres eiendom, i tillegg til å gi erstatning for personskade på fører og passasjerer. Den gir derimot ingen forsikring for selve bilen, så hvis man selv er ansvarlig for å skade bilen får man ikke dekt noen verdens ting.
Les også: Dette dekker bilforsikringen
En delkaskoforsikring er hakket dyrere enn en ansvarsforsikring, men dekker også litt flere ting. Blant annet vil typiske delkaskoforsikringer dekke tyveri av bil, brannskader på bilen, skader på vinduer og takluker, og gi rett på veihjelp hvor man kun betaler egenandel.
En fullkaskoforsikring gir alle forsikringene til en delkasko-, og ansvarsforsikring, men forsikrer også bilen mot kollisjon, velt, og utforkjøring. Dette er den dyreste typen bilforsikring, men kan være vel verdt det hvis man har en verdifull bil. Den dekker naturligvis ikke situasjoner hvor man selv er skyld i ulykken, men så lenge det er en tilfeldig, ytre, eller plutselig hendelse vil den gjelde. Fullkasko pleier ofte også å dekke ting som tyveri av bagasje fra bilen, eller fylling av feil drivstoff.