Forsikring – en del av livet

Alle som eier for eksempel et kjøretøy vet hva forsikring er. Uten en forsikring har man ikke lov til å bruke kjøretøyet man har kjøpt. Alle med hus eller leilighet kjenner også til forsikring, i form av innboforsikring. Man trenger ikke å eie boligen for at man skal kunne tegne et innboforsikring.

Når man kjøper seg en ny telefon, vaskemaskin, TV osv., er det alltid et spørsmål om man ønsker å ha med forsikring, og evt. hvor lenge. Reiser – ja, da burde man skaffe seg reiseforsikring i tilfelle noe skjer på reisen. Forsikring generelt er vanskelig å unngå i dagens samfunn.

Men er alle forsikring strengt nødvendig å ha? Nei det er det ikke. Noen forsikringer er noe man bør ha, men ikke strengt nødvendig. Vi skal se litt på hvilke forsikringer man MÅ og BØR har som en voksen individ.

Forsikringer man MÅ ha

1 – Ansvarsforsikring for bil

BilDersom man har bil, må man ha ansvarsforsikring for å få skilt på bilen og få lov til å kjøre på veien med det – dette er lovpålagt og man kommer ikke unna dette. Det mange derimot ikke tenker over, er at det ikke er et must med fullkaskoforsikring, og i mange tilfeller kan delkasko være like hensiktsmessig og billigere.

2 – Uføreforsikring

For de fleste mennesker som ender opp med å bli uføretrygdet, vil årsinntekten deres også gå ned betraktelig. Skulle man være uheldig og man blir uføretrygdet som ung, kan man i verste fall ende opp som minstepensjonist.

Uføreforsikringen skal kompensere for den potensielle lønnen som vil falle bort hvis man blir ufør. Man vil motta månedlige utbetalinger fra forsikringsselskapet for å kunne leve videre mer eller mindre normalt.

Pass også på at forsikringen dekker uførhet som følge av sykdom, og ikke bare ulykker. Grunnen til det er at de aller fleste blir uføre som følge av sykdom, ikke bare ulykker eller invaliditet.

3 – Innboforsikring

Eier man bolig, må må ha en innboforsikring. Denne forsikringen beskytter mot naturskader, vannlekkasjer, brann og innbrudd. Skulle man være uheldig, spesielt for en familie, og huset brenner ned vil man stå på bar bakke med absolutt ingen økonomisk hjelp. Dette ville vært katastrofalt for alle som havner i en slik situasjon.

Forsikringer man BØR ha

1 – Barneforsikring

BarnBarneforsikring dekker invaliditet som følger av ulykker og sykdom. Skal man først ha barneforsikring bør man også sørge for at den inkluderer uføreforsikring til barnet. Dette kan man kjøpe når barnet er spedbarn, og dersom det skulle bli ufør før det har rukket å komme inn i arbeidslivet, vil en slik forsikring forhindre at barnet blir minstepensjonist.

2 – Bilforsikring

Bil er noe de aller fleste av oss har. En ulykke som en liten kollisjon med bulking på siden kan fort koste oss opptil 50.000 kroner. Siden slike ulykker er de mest vanlige og reparasjon på slike skader ofte er dyre, så kan det lønne seg å ha en forsikring på lur.

3 – Reiseforsikring

Dette er en forsikring som er smart å ha når man er ute og reiser. Nordmenn er jo stort sett reiseglade så dette er egentlig midt i blinken.

De fleste reiseforsikringer gjelder med det samme man forlater hjem, arbeidsplass eller studiested og dekker skader, tap og ulykker. Enten noen stjeler den flotte nye telefonen din i Oslo, eller om du er uheldig og brakk armen i Køben, eller mister bagasjen i Sofia, vil denne forsikringen dekke tap og utgifter. Summen for det som tapes her er ikke så veldig mye sett fra forbrukernes ståsted. Men om dette gjelder en familie på 5 som er ute og reiser, vil en eventuell tap av bagasje i 1-2 uker føre til at dette vises i budsjettet til den reisende familien.

Dyrt om man har mange forsikringer

Forsikringer i seg selv er ikke dyre, men når man samler alle forsikringene og ser totalbeløpet, så er det en betydelig sum, men ikke uoverkommelig. Så hvordan kan man evt. finansiere alle forsikringene sine.

Om man har mulighet til å tjene noen tusenlapper på si ved for eksempel trading av kryptovaluta hver måned, så skulle det være mer enn nok til å finansiere både de forsikringene man må ha og “idiot” forsikringer. Det hadde kanskje også vært flott om man hadde blitt tilbudt en forsikring mot tap av investering i kryptovaluta siden det er så forferdelig populært for tiden.